Historien bakom företaget

Historia

Läs om min inspirerande resa från förlossningssalen till forskning och engagemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning, en resa som startade med min dotters tuffa början.

En aprilnatt 1995

En fredagskväll i april 1995, födde jag en dotter kl 22.55, en månad för tidigt. Det visade sig att detta var en tjej som inte mådde så bra utan ville komma ut och få hjälp. Strax efter midnatt kom de och frågade om jag sett att hon hade små blödningar i huden och att hon var gul. Det hade jag inte. Min dotter togs in på neonatal och där fick hon stanna. 1,5 dygn gammal fick hon byta allt sitt blod då hon hade ett alldeles för högt bilirubinvärde. Vad var det som var fel med henne? Många prover och många undersökningar senare (5 dagar) kunde läkarna konstatera att hon fötts med CMV (Cytomegal virus) vilket kom att resultera i svåra hjärnskador.

Från CMV-diagnos till distriktssköterska

Min dotter var inlagd i 1 månad på neonatalavdelningen och där och då bestämde jag mig för att börja plugga med inriktning medicin eller omvårdnad. Sagt och gjort, naturvetenskaplig linje på Komvux och sen utbildning till sjuksköterska med fortsättning till distriktssköterska. Vilken kämpe min dotter har varit. Trots alla svårigheter har hon alltid visat mod och glädje. Hon är idag 28 år gammal och lika glad och hon fortsätter att kämpa. Utan sin familj och sina assistenter hade hon omöjligt haft det liv som hon har idag. Tack LSS som möjliggjort detta.

Att skapa möjligheter

 Jag har tänkt så många gånger på hur jag kan stötta andra. Ett speciellt minne som jag har är när jag fick möjlighet att delta i en gruppträff med nyblivna föräldrar till barn med funktionsnedsättningar via barn-och ungdomshabiliteringen för att berätta om min personliga ”resa”. Något år senare träffade jag en mamma på Malmö Universitet och hon berättade att hon fått inspiration av mig att läsa till sjuksköterska och det var precis det hon gjorde när jag träffade henne. Jag kände då en sådan glädje av att ha inspirerat någon annan. Denna glädje i att hjälpa andra har tagit mig vidare till att forska för att utveckla möjligheterna för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Detta vill jag dela med mig av och därför har jag bestämt mig för att vid sidan av min forskning satsa på att ge fler möjligheten till god assistans för sitt barn, oavsett om barnet fortfarande är ett barn, eller har vuxit upp till en ungdom eller är vuxen.